Hur Fungerar En Autoklav?

Vad är en autoklav?

En autoklav är en cylindrisk kammare som med hjälp av högt tryck och höga temperaturer steriliserar saker. Den används till att få bort mikroorganismer och föroreningar från saker som till exempel verktyg inom vården vilket är väldigt viktigt för att undvika spridningen av infektioner. Den använder sig av ånga och fungerar i princip som en tryckkokare.

Autoklaven uppfanns av Charles Chamberland 1879 och används aktivt än idag i många områden.

Hur fungerar en autoklav?

Inne i den cylindriska kammaren ska först luften ”tas bort”. Detta kan göras på två olika sätt.

Antingen pumpas ånga in för att trycka ut och ersätta luften i kammaren. Ångan pumpas in med ett högre tryck än det vanliga trycket i atmosfären. I och med det höga trycket får vatten en högre högre kokpunkt – ungefär 20 °C högre. Och med en högre temperatur dödar ångan bakterier mer effektivt.

Det andra sättet att få bort luften är att skapa ett förvakuum med hjälp av en vakuumpump. Och därefter pumpa in ångan.

Hur länge man kör en autoklav beror lite på vilket tryck och temperatur man har, vad man steriliserar, hur ”lortigt” det man steriliserar är och hur autoklaven är lastad – vilket påverkar hur fritt ångan kan röra sig. Vanligtvis så körs den i 3-15 minuter under en temperatur på mellan 121 till 134 °C. Ju högre tryck, och därmed temperatur, desto kortare tid krävs.

Ånga fortsätter att pumpas in ända tills proceduren är klar.

Det finns autoklaver i industriella sammanhang som är designade att kunna hålla temperaturer upp till 300 °C. Och vissa specialgjorda autoklaver som klarar ända upp till 400 °C.

I vissa fall, om man till exempel vill sterilisera något och sedan hålla det steriliserat under en tid efteråt, ifall man inte ska använda det steriliserade objektet direkt efter man har kört det i autoklaven, så kan man använda en speciell förpackning som förvaring. Det är en speciell påse där en sida är av plast och den andra sidan av papper. Man lägger ner objektet i påsen och svetsar igen den. När förpackningen sedan körs i autoklaven kommer ångan att blöta ner papperet och ta sig in i den och sterilisera objektet. Efteråt torkas förpackningen i autoklaven med ett ”eftervakuum”, så att papperet tätas till igen. Man sänker trycket och låter vattnet koka bort.

Användningsområden

Det finns olika typer av autoklaver och även i olika storlekar och med olika effekt.

De som används i sjukvården till sterilisering är en mindre typ och de används även av veterinärer, tatuerare, tandläkare, ögonläkare och i medicinsk testning bland annat.

Men autoklaver används även inom industri och i vetenskapliga sammanhang.

I vetenskap kan autoklaven användas för tester med olika gaser för att skapa kemiska reaktioner till exempel.

I industrisammanhang används autoklaven bland annat ofta till att härda plast eller att vulkanisera gummi.